BOEKEN VAN RINA, verhalen die je raken

Hier vind je alles over mijn boeken

Op deze pagina vind je de webshop waar je mijn boeken kunt bestellen, alle informatie over de inhoud en de berichten in de media: artikelen in kranten en tijdschriften en opnames van radio en tv. 

Het lukt Francis steeds minder om haar vergeetachtigheid te verbergen. Het gaat verder dan af en toe een naam vergeten. Als ze in haar geboorteplaats, waar ze haar hele leven woont, de weg kwijtraakt, weet ze hoe laat het is. Dementie kondigt zich aan. Deze strijd zal ze niet winnen. Dat heeft ze bij haar moeder en oma wel gezien. Francis woont op het erf van haar dochter Stella, die alleen met haar drie kinderen woont. Door de goede zorgen van Stella’s gezin en de liefde tussen de generaties kan Francis lange tijd veilig 'zelfstandig' wonen. Uiteindelijk houdt dit geen stand. Tot verdriet van dochter en kleinkinderen moet Francis worden opgenomen. 

Francis vertelt in deel I hoe het de dementie voor haar is. In deel II vertelt dochter Stella over het ziekteproces van haar moeder, die ze jarenlang bezoekt. 

In dit eerste deel van de Rode Draad Trilogie over Flora, maak je kennis met Mila. Mila heeft geen fijn leven in het gezin. Ze is alleen blij wanneer ze kan dansen en ze haar geheim kan vergeten. Samen met haar beste vriend Janos gaat ze optreden: Janos op de gitaar en Mila danst. ‘Dans, Mila, dans!', klinkt het op ieder stadsplein. Oma Tsera is de enige die Mila begrijpt en ze leert haar de fijne kneepjes van de waarzeggerij. Op jonge leeftijd ontmoet Mila haar grote liefde in de stad Szeged die ze, als ze met haar familie verder reist, iedere dag mist en jarenlang aan hem denkt. Met deze jongen met felblauwe ogen in haar gedachten staat ze lange tijd niet open voor de liefde. Uiteindelijk kiest ze met haar verstand voor een veilige toekomst. Als Mila haar geluk vindt, duurt het goede leven niet lang en gaat het in vlammen op.

 

Flora vraagt zich al jaren af wanneer haar prins op het witte paard komt. Na haar scheiding was er geen man die bleef en ze is nog steeds alleen, waar ze schoon genoeg van heeft. Wanneer ze beseft dat het mislukken van de relaties aan haarzelf ligt, gaat ze op zoek naar inzichten. Heeft ze bindingsangst of verlatingsangst? Is ze verslaafd aan relaties of aan seks? Ze probeert antwoorden te krijgen door te duiken in de verhalen van haar dagboeken en in de fotoalbums van vroeger, dit steevast onder het genot van een lekker wijntje. 

Flora gaat terug naar haar kern. Door haar transformatieproces kan het ze het verleden loslaten en loskomen van blokkades en trauma’s. Wanneer ze Diederik tegenkomt, is ze ervan overtuigd dat dit een gezonde relatie wordt en ze stort zich opnieuw vol overgave op het liefdespad. 

 

Flora woont in Noord Spanje met haar goede vriend Lodewijk om de hoek, aan deze vriendschap en het kunstschilderen, haar nieuwe hobby, heeft ze genoeg. Ze is voor het eerst van haar leven gelukkig met zichzelf zonder relatie en gaat in haar eentje op reis. Een ernstig ongeluk maakt dat Flora in coma in het ziekenhuis in Marrakech belandt. Wanneer ze weer bij bewustzijn is en vertelt over haar bijna-doodervaring, denken haar kinderen dat ze wartaal uitslaat. 

Weer terug in het normale leven valt het Flora zwaar weer verder te gaan waar ze was gebleven. Ze verlangt terug naar de vredige sferen tijdens haar coma en naar haar zielsgenoot. Maar waar is hij? Vindt ze hem ooit terug?

 

 

Boekberichten

Is dementie erfelijk? Is Francis na moeder en grootmoeder aan de beurt? Francis wil zelfstandig blijven wonen en probeert haar angsten en vergeetachtigheid te verbergen. Helaas lukt dit steeds minder doordat de dementie haar meer en meer te pakken krijgt.Uiteindelijk komt het onvermijdelijke: ze moet weg uit haar vertrouwde en geliefde omgeving.
'Welke dag is het vandaag?' geeft inzichten in het dementie ziekteproces. Gebaseerd op de laatste jaren van en met mijn moeder. Mila danst. ‘Dans, Mila, dans!', klinkt het op ieder stadsplein. Al dansend kan ze haar geheim vergeten. Oma Tsera leert Mila de fijne kneepjes van de waarzeggerij, ze hebben beiden de gave waar te nemen wat er tussen hemel en aarde is. Op jonge leeftijd ontmoet Mila haar grote liefde in de stad Szeged, ze verliezen elkaar uit het oog en jarenlang denkt ze aan hem.

 

 

Een gesprek met Peter van der Lichte van RTV Amsterdam voor 'The Peter Talks'. Lekker spontaan en ongedwongen over mij en mijn schrijverij.

 

 

 

 

Bij Spunck Podium op RTV Oost was ik te gast om te vertellen over mijn debuut 'Welke dag is het vandaag?'. 

 

 

Mijn eerste live interview over 'Welke dag is het vandaag?' was met Rob Zwetsloot voor Salto TV Amsterdam. 

 

 

Reactie plaatsen

Reacties

Boek2Musch
2 maanden geleden

Droom naar de toekomst:

Wat heeft Rina Stam een prachtige trilogie geschreven. Dit laatste deel ‘Droom naar de toekomst’ vind ik het mooiste. Waarom?
Ik vind namelijk dat Flora haar personage in dit laatste deel een enorme groei heeft doorgemaakt. Waarschijnlijk komt dit omdat Flora zichzelf goed heeft leren kennen. Ze is er achter gekomen dat vriendschap ook prachtig kan zijn en dat ze niet perse een relatie hoeft te hebben om gelukkig te zijn.

Rode Draad heet deze trilogie en als rode draad loopt spiritualiteit door alle drie de delen heen. In dit laatste deel komt dit het meeste naar voren, tenminste dat vind ik. Hoe Rina Stam de bijna doodervaring van Flora heeft weten te omschrijven, komt bij mij wel realistisch over en zet mij wel aan het denken. ‘Droom naar de toekomst’ laat me denken dat er toch wel meer is tussen hemel en aarde. En dat toeval niet bestaat…. Maar aangezien ik wel vrij nuchter van aard ben ebt het gevoel ook weer weg.

De auteur heeft fijne schrijfwijze waar ik van geniet. Het verhaal leest vlot weg. Wat ik ook leuk vind is dat Rina de humor niet is vergeten. Ik hou ervan. Rode Draad is een hele mooie trilogie vol spiritualiteit, zelfontdekking, zelfbewustzijn en zelfontwikkeling, humor en liefde.

Renate van der Kwast
2 maanden geleden

Droom naar de toekomst:

Geschreven in een fijne stijl, waarbij emoties en eerlijkheid een grote rol spelen, is dit een prachtige afsluiter van deze serie. De trilogie illustreert de immense kracht van de mens om trauma's te overwinnen door de oorsprong te begrijpen. Door haar intuïtie te volgen en te groeien in haar contact met de onzichtbare wereld, ontdekt Flora het levenspad dat voor haar klaarligt, waardoor dromen werkelijkheid worden en ze een vrijer, gelukkiger en lichter leven bereikt.

Rina Stam is geboren in Overijssel. Ze werkte er voor de overheid en daarnaast schreef ze onder andere voor een krant en het personeelsblad. Ze had twee ondernemingen: het schrijven van herinnerings- en levensverhaalboeken en een bed en breakfast. Toen haar kinderen de deur uit gingen, verhuisde ze zelf naar Frankrijk. Daar schrijft ze tegenwoordig in alle rust haar boeken en blogs.

Ik las en recenseerde deze boeken met genoegen. Als transformatiecoach, onder andere werkend met reïncarnatie-sessies, om oorzaken van huidige blokkades in het verleden te kunnen doorgronden, transformeren en helen, spreekt deze trilogie me enorm aan. Het ont-dekken, verkrijgen van inzichten en daarvoor meer leven vanuit je ware zelf zijn juist de thema’s waar ik mensen in mijn sessies graag mee op weg help.

Renate
www.coachpraktijk-onyx.nl

Pedere Books and Travel
2 maanden geleden

Duik in het heden:

Rina neemt je mee in het proces dat Flora doormaakt. Zoals elk leven zijn ups en downs heeft, is Flora haar leven ook niet zo eenvoudig. Na haar scheiding is Flora nog altijd alleen ze heeft genoeg van haar leven zonder man. Er verschijnen wel enkele mannen op het toneel, maar geen enkele blijver. Wanneer komt haar prins op het witte paard? Flora gaat haarzelf in vraag stellen en beseft dan dat het mislukken van haar relaties wel bij haar zelf kan leggen. Ze houdt haar zelf een spiegel voor en gaat op zoek naar inzichten. Waarom blijft Flora alleen? Ze gaat op zoek naar antwoorden en hoopt die in haar verleden door foto’s en dagboeken te vinden. Rina omschrijft hier alles over spiritualiteit op een zodanige mooie manier dat het niet zweverig overkomt. Je kan alleen maar groeien als mens als je jezelf continu in vraag stelt. Blijf je intuïtie volgen want hierdoor blijf je dichtbij jezelf jouw hart en jouw waarheid. Hierdoor leef je een vrijer en gelukkiger leven.
Wat een mooi boek vind ik dit. Het is op een zeer vlotte, begrijpbaar manier geschreven. Ik heb enorm genoten van dit verhaal. Ieder die geïnteresseerd is in persoonlijke groei zou dit boek moeten lezen.

Aafke Pleket
2 maanden geleden

Duik in het heden:

Het is al snel duidelijk dat Flora veel moeite heeft een gezonde relatie te onderhouden; ze fladdert van vriendje naar vriendje en als het te ingewikkeld wordt, neemt ze afscheid. Ze valt regelmatig voor het verkeerde type waarna haar hart wordt gebroken door leugens en ontrouw. Ondanks dat Flora zich verdiept in haar jeugd en hoe ze toch steeds zo de mist in gaat met de liefde, lijkt ze er weinig van op te steken.
Aan het einde van het boek lijkt ze dan toch een nieuwe fase te bereiken, en daar gaat het volgende deel over. Dat ga ik ook lezen, en ik ben erg benieuwd hoe het dan verder gaat met Flora.

Het boek leest lekker weg en je komt herkenbare types tegen. Vooral de stukjes waarin Flora werkt met het doorgeven van boodschappen van 'spirits' vond ik mooi, ook omdat Flora daar juist wel een ontwikkeling doormaakt, en daar voelde ik echt de passie van Flora voor wat ze doet en wat ze wil.

Ilse Bleuzé
een jaar geleden

Dans door het verleden:

Dit boek leest echt wel heel vlot en is heel meeslepend, het komt soms hard binnen maar nodigt toch uit tot doorlezen. Heel veel herkenbare lijnen en thema's uit mijn leven.

Een aanrader, echt wel !
Ik had dit bij het vorige boek van Rina ook, uitgelezen op 1 dag, maar dit is nog van een heel ander kaliber, voor mij persoonlijk dan toch.
Sjapoo hoe goed dit boek/verhaal in elkaar zit en hoe het einde 'eindigt' !
Ik kijk al uit naar de volgende 2 boeken
Dankjewel Rina.
Ik blijf fan

Lida Willemsen
2 jaar geleden

Wat heb ik genoten van het boek .
Ik heb het gelezen met een lach en met een traan.
Zoveel herkenbare dingen mijn moeder van 97 met alzheimer heeft tot 5 jaar geleden bij ons ingewoond.
Met veel verdriet heb ik haar naar kleinschalig wonen moeten verhuizen omdat ik de zorg niet meer aankon.
Ik bezoek haar elke dag al weet ze niet meer wie ik ben maar ik denk dat ze de liefde ,geborgenheid wel voelt .
Ik geniet van de kleine dingen met haar.
Mijn kleindochter van 12 heeft het boek ook gelezen en vond er ook veel herkenning in zo bijzonder

Mylène Malagride Mascini
2 jaar geleden

Voor de boeken toer mocht ik lezen; Welke dag is het vandaag? van auteur Rina Stam

Het is het eerste boek over dementie wat ik heb gelezen, ik moet zeggen dat het me behoorlijk intrigeerde.
Het begint met een mooi gedicht, daar was ik al licht van onder de indruk.
Het verhaal gaat over Francis, die dementie heeft, en over haar dochter, kleinkinderen en andere familieleden die moeten aanschouwen hoe ze veranderd.
Je wordt als lezer meegezogen in de gedachtengang van Francis en vanwege de fijne schrijfstijl kon ik me goed inleven. Later in het verhaal neemt Stella, Francis dochter het verhaal over en lees je de andere kant en kijk op het ziekteverloop van Francis.

Het is een prachtig boek, het verhaal is goed geschreven, ik kon me goed inleven in beide vrouwen. Ik heb het met een lach en een traan gelezen.

Angelique Polman-Degen
2 jaar geleden

En toen had ik het boek al uit voordat mijn vakantie is begonnen. Wat ik erg mooi vind is dat je het beschrijft vanuit het oogpunt van je moeder en van jou. Wat me erg bij is gebleven dat, in de aanloop naar haar volledige dementie, ze het verlies van haar dierbare telkens weer opnieuw moest meemaken omdat ze het vergeten was dat ze waren heengegaan. Ook in jou stukje dat je uiteindelijk bent gaan inzien dat je soms ongeduldig op haar reageerde wat heel begrijpelijk is. Fijn dat je haar dit nog hebt kunnen zeggen. Voor jou en je kinderen een natuurlijk leerproces geweest. Je beschrijft het verloop ontzettend mooi en ontroerend.

Cor Heutink
2 jaar geleden

Prachtig boek, met veel herkenningspunten.
Aanrader voor iedereen die met dementie te maken heeft, maar ook gewoon lekker lees oer!

Kim Wiltinge
2 jaar geleden

“Wat heb je een prachtig boek geschreven. Ik hou helemaal niet van lezen, maar heb het boek in 1 week uitgelezen. Dit is bij mij nog nooit voorgekomen. Zo veel herkenbaar, met een lach en een traan. Bedankt!”