Boeken van Rina verhalen die je raken

Hier vind je alles over mijn boeken

Op deze pagina vind je de webshop waar je mijn boeken kunt bestellen, alle informatie over de inhoud en de berichten in de media: artikelen in kranten en tijdschriften en opnames van radio en tv. 

Het lukt Francis steeds minder om haar vergeetachtigheid te verbergen. Het gaat verder dan af en toe een naam vergeten. Als ze in haar geboorteplaats, waar ze haar hele leven woont, de weg kwijtraakt, weet ze hoe laat het is. Dementie kondigt zich aan. Deze strijd zal ze niet winnen. Dat heeft ze bij haar moeder en oma wel gezien. Francis woont op het erf van haar dochter Stella, die alleen met haar drie kinderen woont. Door de goede zorgen van Stella’s gezin en de liefde tussen de generaties kan Francis lange tijd veilig 'zelfstandig' wonen. Uiteindelijk houdt dit geen stand. Tot verdriet van dochter en kleinkinderen moet Francis worden opgenomen. 

Francis vertelt in deel I hoe het de dementie voor haar is. In deel II vertelt dochter Stella over het ziekteproces van haar moeder, die ze jarenlang bezoekt. 

In dit eerste deel van de Rode Draad Trilogie over Flora, maak je kennis met Mila. Mila heeft geen fijn leven in het gezin. Ze is alleen blij wanneer ze kan dansen en ze haar geheim kan vergeten. Samen met haar beste vriend Janos gaat ze optreden: Janos op de gitaar en Mila danst. ‘Dans, Mila, dans!', klinkt het op ieder stadsplein. Oma Tsera is de enige die Mila begrijpt en ze leert haar de fijne kneepjes van de waarzeggerij. Op jonge leeftijd ontmoet Mila haar grote liefde in de stad Szeged die ze, als ze met haar familie verder reist, iedere dag mist en jarenlang aan hem denkt. Met deze jongen met felblauwe ogen in haar gedachten staat ze lange tijd niet open voor de liefde. Uiteindelijk kiest ze met haar verstand voor een veilige toekomst. Als Mila haar geluk vindt, duurt het goede leven niet lang en gaat het in vlammen op.

 

Flora vraagt zich al jaren af wanneer haar prins op het witte paard komt. Na haar scheiding was er geen man die bleef en ze is nog steeds alleen, waar ze schoon genoeg van heeft. Wanneer ze beseft dat het mislukken van de relaties aan haarzelf ligt, gaat ze op zoek naar inzichten. Heeft ze bindingsangst of verlatingsangst? Is ze verslaafd aan relaties of aan seks? Ze probeert antwoorden te krijgen door te duiken in de verhalen van haar dagboeken en in de fotoalbums van vroeger, dit steevast onder het genot van een lekker wijntje. 

Flora gaat terug naar haar kern. Door haar transformatieproces kan het ze het verleden loslaten en loskomen van blokkades en trauma’s. Wanneer ze Diederik tegenkomt, is ze ervan overtuigd dat dit een gezonde relatie wordt en ze stort zich opnieuw vol overgave op het liefdespad. 

 

Flora woont in Noord Spanje met haar goede vriend Lodewijk om de hoek, aan deze vriendschap en het kunstschilderen, haar nieuwe hobby, heeft ze genoeg. Ze is voor het eerst van haar leven gelukkig met zichzelf zonder relatie en gaat in haar eentje op reis. Een ernstig ongeluk maakt dat Flora in coma in het ziekenhuis in Marrakech belandt. Wanneer ze weer bij bewustzijn is en vertelt over haar bijna-doodervaring, denken haar kinderen dat ze wartaal uitslaat. 

Weer terug in het normale leven valt het Flora zwaar weer verder te gaan waar ze was gebleven. Ze verlangt terug naar de vredige sferen tijdens haar coma en naar haar zielsgenoot. Maar waar is hij? Vindt ze hem ooit terug?

 

 

Boekberichten

Is dementie erfelijk? Is Francis na moeder en grootmoeder aan de beurt? Francis wil zelfstandig blijven wonen en probeert haar angsten en vergeetachtigheid te verbergen. Helaas lukt dit steeds minder doordat de dementie haar meer en meer te pakken krijgt.Uiteindelijk komt het onvermijdelijke: ze moet weg uit haar vertrouwde en geliefde omgeving.
'Welke dag is het vandaag?' geeft inzichten in het dementie ziekteproces. Gebaseerd op de laatste jaren van en met mijn moeder. Mila danst. ‘Dans, Mila, dans!', klinkt het op ieder stadsplein. Al dansend kan ze haar geheim vergeten. Oma Tsera leert Mila de fijne kneepjes van de waarzeggerij, ze hebben beiden de gave waar te nemen wat er tussen hemel en aarde is. Op jonge leeftijd ontmoet Mila haar grote liefde in de stad Szeged, ze verliezen elkaar uit het oog en jarenlang denkt ze aan hem.

 

 

Een gesprek met Peter van der Lichte van RTV Amsterdam voor 'The Peter Talks'. Lekker spontaan en ongedwongen over mij en mijn schrijverij.

 

 

 

 

Bij Spunck Podium op RTV Oost was ik te gast om te vertellen over mijn debuut 'Welke dag is het vandaag?'. 

 

 

Mijn eerste live interview over 'Welke dag is het vandaag?' was met Rob Zwetsloot voor Salto TV Amsterdam. 

 

 

Reactie plaatsen

Reacties

Ilse Bleuzé
9 maanden geleden

Dans door het verleden:

Dit boek leest echt wel heel vlot en is heel meeslepend, het komt soms hard binnen maar nodigt toch uit tot doorlezen. Heel veel herkenbare lijnen en thema's uit mijn leven.

Een aanrader, echt wel !
Ik had dit bij het vorige boek van Rina ook, uitgelezen op 1 dag, maar dit is nog van een heel ander kaliber, voor mij persoonlijk dan toch.
Sjapoo hoe goed dit boek/verhaal in elkaar zit en hoe het einde 'eindigt' !
Ik kijk al uit naar de volgende 2 boeken
Dankjewel Rina.
Ik blijf fan

Lida Willemsen
een jaar geleden

Wat heb ik genoten van het boek .
Ik heb het gelezen met een lach en met een traan.
Zoveel herkenbare dingen mijn moeder van 97 met alzheimer heeft tot 5 jaar geleden bij ons ingewoond.
Met veel verdriet heb ik haar naar kleinschalig wonen moeten verhuizen omdat ik de zorg niet meer aankon.
Ik bezoek haar elke dag al weet ze niet meer wie ik ben maar ik denk dat ze de liefde ,geborgenheid wel voelt .
Ik geniet van de kleine dingen met haar.
Mijn kleindochter van 12 heeft het boek ook gelezen en vond er ook veel herkenning in zo bijzonder

Mylène Malagride Mascini
2 jaar geleden

Voor de boeken toer mocht ik lezen; Welke dag is het vandaag? van auteur Rina Stam

Het is het eerste boek over dementie wat ik heb gelezen, ik moet zeggen dat het me behoorlijk intrigeerde.
Het begint met een mooi gedicht, daar was ik al licht van onder de indruk.
Het verhaal gaat over Francis, die dementie heeft, en over haar dochter, kleinkinderen en andere familieleden die moeten aanschouwen hoe ze veranderd.
Je wordt als lezer meegezogen in de gedachtengang van Francis en vanwege de fijne schrijfstijl kon ik me goed inleven. Later in het verhaal neemt Stella, Francis dochter het verhaal over en lees je de andere kant en kijk op het ziekteverloop van Francis.

Het is een prachtig boek, het verhaal is goed geschreven, ik kon me goed inleven in beide vrouwen. Ik heb het met een lach en een traan gelezen.

Angelique Polman-Degen
2 jaar geleden

En toen had ik het boek al uit voordat mijn vakantie is begonnen. Wat ik erg mooi vind is dat je het beschrijft vanuit het oogpunt van je moeder en van jou. Wat me erg bij is gebleven dat, in de aanloop naar haar volledige dementie, ze het verlies van haar dierbare telkens weer opnieuw moest meemaken omdat ze het vergeten was dat ze waren heengegaan. Ook in jou stukje dat je uiteindelijk bent gaan inzien dat je soms ongeduldig op haar reageerde wat heel begrijpelijk is. Fijn dat je haar dit nog hebt kunnen zeggen. Voor jou en je kinderen een natuurlijk leerproces geweest. Je beschrijft het verloop ontzettend mooi en ontroerend.

Cor Heutink
2 jaar geleden

Prachtig boek, met veel herkenningspunten.
Aanrader voor iedereen die met dementie te maken heeft, maar ook gewoon lekker lees oer!

Kim Wiltinge
2 jaar geleden

“Wat heb je een prachtig boek geschreven. Ik hou helemaal niet van lezen, maar heb het boek in 1 week uitgelezen. Dit is bij mij nog nooit voorgekomen. Zo veel herkenbaar, met een lach en een traan. Bedankt!”

Géa
2 jaar geleden

Mooi boek, fijn om te lezen boek
met veel erkenningspunten !

Katrien de Ruyte
2 jaar geleden

Een prachtig geschreven boek; komt hard binnen maar is nu eenmaal de realiteit. Veel gelijkenissen en leerzame tips in teruggevonden. Nog veel succes Rina 🥰!

domenico
2 jaar geleden

Dag Rina,
In de rust van de vakantie je boek in ‘één’ keer uitgelezen. Complimenten.
Je zal het vaker gehoord hebben, de herkenbaarheid. Bijzonder hoe je me ook in het hoofd van mijn moeder laat kijken.
Hartelijke groet,
Domenico