Vorig leven

Gepubliceerd op 30 juni 2022 om 13:47

ELEMENTEN
Ik zocht op Facebook contact met Maaike van Arend. Zij had tenslotte al boeken geschreven en alles was nog nieuw voor mij. Na wat tips te hebben gekregen stelde ze voor om van boeken te ruilen. Niet veel later lag haar boek ‘Elementen’ in de bus.
Een verhaal dat zich afspeelt in de zeventiende eeuw in Spanje.
De kracht van vrouwen spat eraf. Een eerbetoon aan alle vrouwen die ons zijn voorgegaan.

Maaike draagt haar boek op aan haar moeder. De woorden voorin het boek raken mij: ...

‘Voor alle sterke vrouwen die ik ken, maar vooral voor de vrouw die me geleerd heeft om voor mezelf op te komen, om mijn weg te kiezen en te zijn wie ik wil zijn. De vrouw die me geleerd heeft dat alles een positieve kant heeft en dat er altijd oplossingen bestaan, als je ze maar wilt zoeken. Dank je wel, mam!’

Mijn boek is gebaseerd op mijn moeder. Die band die ik voel in deze tekst, ken ik maar al te goed. 

 

Nieuwsgierig begin ik te lezen:
‘Ik strompel in het pikkedonker de heuvel op. Ik voel de scherpe kanten van de stenen onder mijn voeten en ik probeer niet te denken aan hoe die er nu ongetwijfeld uit zullen zien. Toen ik nog gewoon de vrouw van Diego de Medina was, had ik altijd zachte voeten … 

Maaike begint het boek met een inkijkje in de vlucht van Anna die door haar eigen kinderen is verraden. Haar man is gestorven in de gevangenis en alleen gaat ze op pad. 

 

De kracht van Anna staat centraal in het boek. Als alles wat je liefhebt wegvalt en zelfs je eigen kinderen zich van jou afkeren, wat moet je dan? Anna bijt door en vindt nieuw geluk. Ondanks alles blijft ze van haar kinderen houden.

 

In een ruk las ik het boek uit. Ik moest weten hoe het afliep. Hoe doet Maaike dat, vroeg ik mij af, zo’n mooi verhaal bedenken. En dan ook nog in een heel andere tijd. Mijn boek is juist gebaseerd op werkelijkheid. Ik vroeg het Maaike.

‘Dat begin van het boek, dat Anna de heuvel oploopt, dat was ik in een vorig leven. Het schrijven ging als vanzelf’, was het antwoord.

Wauw. Prachtig dat Maaike zo dicht bij een vorig leven kan komen en vanuit het universum de woorden krijgt ingefluisterd. Ik vind het bijzonder mooi.

Zo zie je maar weer: er is meer tussen hemel en aarde … veel meer …

 

Het boek van Maaike is te koop via https://maaikevanarend.jouwweb.nl/

 

 

 

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.